2012 Story


 
Sumo en Aiko's verhaal 2012.

Deze keer zijn de honden allebei verdeeld in hun eigen verhaal, dus allereerst de belevenissen van Sumo.

Dit jaar ben ik al weer 8 jaar oud geworden, en ook dit jaar was er weer van alles te beleven. Een stevige winter, alhoewel ik daar niet echt een hekel aan heb. De weersomstandigheden maken me niet echt uit. In de winter lekker gek doen in de sneeuw, en in het voorjaar en in de zomer lekker naar het strand. Een hondenleven dus.

Veel bekijks gehad tijdens de toeristenmarkt, vooral als ik samen met Aiko naast de fiets door de stad heen ging lopen. En natuurlijk veel bezoek gehad van mensen die interesse hadden in een pup van mij en Aiko, maar dat is helaas niet gelukt. Aiko en ik hebben ons tijdens de bezoekjes voorbeeldig gedragen. Het voordeel is wel, dat de meeste pupkopers het geduld kunnen op brengen tot de volgende poging in februari 2013, dus ik zal mijn best doen. De jaarlijkse controle bij de dierenarts was zoals gewoonlijk weer goed, alles functioneerde nog zoals het hoort te doen. Met het oog op een eventueel nestje, kreeg ik ook een uitgebreid bloedonderzoek, ook daar waren er geen bijzonderheden te zien. Hier zijn de uitslagen:
Ht=46
Glucose :6.09 mmol/l
Urea: 3.3mmol/l
Creat 111 umol/l
TP 67 g/L
ALT 20 U/l
ALKP 36 U/LM

Conclusie: Ht is goed, geen bloedarmoede.
Glucose is goed, geen suikerziekte, Urea/creat is goed, geen nierprobleem.
TP is goed, geen eiwit tekort, ALT/ALKP in orde, geen lever probleem

Alleen had ik een probleem met een gescheurde kies, waardoor ik een ontsteking kreeg en na onderzoek is onder narcose de kies verwijderd. Daar heb ik verder geen problemen aan over gehouden, de rest van mijn gebit ziet er nog prima uit. Verder blijft het natuurlijk een heerlijke omgeving om rond te struinen, de zandheuvels van vorig jaar zijn ook weer terug en we hebben een geweldige plek aan zee gevonden, waar je bijna nooit iemand ziet. De vis was ook dit jaar weer van een prima kwaliteit. Maar goed, alles kan je ook een beetje zien in het fotoalbum 2012, en mocht er in de tussentijd iets veranderen met betrekking tot de pups, word de website natuurlijk geupdate. Dus ik houd jullie op de hoogte. Blijf gezond en tot de volgende keer.

Sumo.Aiko's verhaal 2012.

Ook voor mij was het een bewogen jaar. Ik was in het begin van 2012 in training voor mijn UV/AD examen, maar door wat problemen met mijn stamboom kon ik daar niet aan mee doen. Nu is het de bedoeling om in september 2013 de test te gaan doen. En in de tussentijd probeer ik met Sumo nog een nestje op de wereld te zetten. Dat zou ook uniek zijn in de Tosa geschiedenis, een nestje waar 3 honden in voorkomen die een UV/AD hebben gelopen. Normaal gesproken dus 4, maar ik doe de test wat later dit jaar. Ook mijn onderzoek was prima in orde, ook het bloedonderzoek gaf geen enkel probleem te zien.

Ht = 55
Glucose 5.63 mmol / l
Urea 4.5 mmol / l
Creat 120 umol / l
TP 65 g / L
ALT 20 U / l
ALKP 35 U / l

Conclusie: glusose is goed, geen suikerziekte, Urea/creat zijn in orde, geen nierprobleem.
TP is goed, geen eiwit te kort, ALT/ ALKP in orde, geen leverprobleem.
Ht is goed, geen bloed armoede.

Dus ook gelijk mijn heupen maar laten checken via de Pennhip methode, dus voor een 3 jaar oude hond nog even een HD A resultaat neer te kunnen zetten, daar mogen we best trots op zijn. Het beste resultaat dat een hond kan krijgen is 0,30 op de leeftijd van 33 maanden had ik een resultaat van 0,35 dat is dus een uitstekende uitslag. Foto's van de Pennhip zijn te zien in het fotoalbum, net als de uitslagen van mijn bloedonderzoek. En omdat ik nu helemaal gewend ben aan mijn nieuwe omgeving, hoef ik meest van de tijd ook niet aangelijnd overal mee naar toe.

En dat ik af en toe in een speelgoed winkel nog wel eens een pluche beest uit het schap trek om het beestje eens beter te kunnen onderzoeken, daar blijven de mensen gelukkig om lachen. Klimmen op de zandheuvels blijft toch mijn favoriete bezigheid, en als ik een konijn zie in het veld, moet ik er toch ook nog even achter aan zitten. Het is toch wel fijn dat mensen die een pup van ons willen, toch het geduld kunnen opbrengen om nog wat maandjes te wachten en niet ergens anders een Tosa hebben gehaald. We gaan ons best doen in februari. Ook namens mij, blijf gezond en hopelijk tot gauw.

Aiko.